Kunstwerken in buitenruimtes

Eind 2019 zijn we een nieuw project gestart: kunstwerken in buitenruimtes gemaakt door de jongeren van de spelmiddag. De meeste jongeren komen vanaf het begin van Stichting Nadja. De kleuters van toen zijn nu pubers en de tijd dat ze een eigen plek in de maatschappij moeten veroveren komt steeds dichterbij.

Om deze bijzondere jongeren beter zichtbaar te maken willen we laten zien dat zij niet alleen zorg nodig hebben maar daadwerkelijk iets bijdragen: zij maken (met hun kunst) de wereld een stukje mooier en vrolijker. Dit blijkt zo’n succes, dat we voorlopig doorgaan met dit project en inmiddels ook in opdracht werken.

De leus: als je niet denkt in beperkingen is er heel veel mogelijk houden we graag hoog.

Schilderij in de kinderboerderij

Lopend 2021

Geverfde dieren in geometrische vormen geverfd, afgedrukt op een sticker om afvalbakken mee op te leuken.

Ze zijn te koop: Formaat 50×30 cm is 17,50 en de grote van 60×40 is 20 euro.

Kijk in de carrousel naar de gewenste afbeelding, kies en geef je bestelling door: stichtingnadja@gmail.com. Vergeet je naam en adresgegevens niet.

Betaling kan bij aflevering, we brengen ze graag thuis. Het mag contant of per bank NL 61 RABO 0144938685.

 Gerealiseerd juni 2021

Een vrolijke lijst voor een lachspiegel in de speeltuin van Park de Houtkamp in Leiderdorp. Want juist in coronatijd is het belangrijk te blijven lachen.

Natuurspeeltuin Dwarstuin

Kinderen met een beperking komen over het algemeen minder vaak buiten dan kinderen zonder beperking. Ook voor hen is het leuk en belangrijk om natuur te ervaren, lekker te rommelen met zand, water, takken en hun fantasie te gebruiken. Na het succes van speeltuin Zuiderkwartier is stichting Nadja in 2010 benaderd om ook in de natuurspeeltuin mee te denken met aanpassingen en spelaanleidingen. Zo is het idee ontstaan van een zintuigenpad, ‘het ontdekbos’ waarbij boomstammen omgetoverd zijn tot ontdekstammen, er muziek gemaakt kan worden op houten bamboestaven, een klokkenspel in beweging kan worden gebracht en eetbare vruchten te vinden zijn. Er is een opgespoten strandje bedacht met een transitiepunt voor rolstoelers en ook de waterpomp is aangepast op rolstoelhoogte. Er is een zandtafel voor kinderen die niet uit de rolstoel kunnen en de paden zijn verhard. Naast de vuurcircel met houten stoelen, is een aankleed/verschoontafel.

Inmiddels bestaat de Natuurspeeltuin 10 jaar. Tijd voor een cadeau. De jongeren van Stichting Nadja werkten, samen met Fairhups aan:

-weeftruitjes voor bomen

-versierde keien voor langs het pad

-gekleurde houten kralen die staan voor de samenwerking tussen bomen (en het nut van zuurstof en stikstof)

In de natuurspeeltuin kun je een coole speurtocht doen. Download de speurtocht door te klikken op deze link https://www.natuurspeeltuin.nl/speurtocht-verwonderpad

Nieuwe speeltoestellen 2019

In december zijn er nieuwe speeltoestellen geplaatst in de Natuurspeeltuin in de Bloemerd. Er zijn evenwichtstouwen en stappalen op het eilandje gekomen en het eilandje is ook toegankelijk gemaakt voor kinderen met een beperking. Verder is er een “keukentje” gekomen bij de waterplaats en een voelwand langs het ontdekpad. Zo kunnen kinderen met en zonder beperking weer veel nieuwe dingen ontdekken.

Speeltuin Zuiderkwartier

Speeltuin Zuiderkwartier bestaat al 90 jaar en is een begrip in Leiden. Het is één van de weinige speeltuinen die het hele jaar door, elke dag geopend is en draait volledig op een trouw team van vrijwilligers. In 2010 heeft stichting Nadja de speeltuin benaderd, of ze ervoor voelden de speeltuin zo aan te passen, dat deze goed toegankelijk en bespeelbaar werd voor kinderen met een beperking. Ze reageerden enthousiast en na maanden van plannen maken, fabrikanten benaderen en fondsen werven, werd de speeltuin in april 2011 heropend.
Er zijn meerdere geschikte schommels, een wip waar kinderen in kunnen liggen, een extra brede glijbaan met rolstoelhelling en zelfs een rolstoelschommel. Ook zijn de zand-watertafels zo bedacht, dat kinderen er ook vanuit een rolstoel of rollator aan kunnen spelen. Voor kinderen die fysiek weinig mogelijkheden hebben, is er een snoezel-gedeelte en voor kinderen die meer uitdaging nodig hebben is er een oprij/klimrek. Voor de ouders is het fijn om te weten dat de speeltuin volledig omheind is.
Inmiddels houdt stichting Nadja er haar spelmiddagen op de woensdagmiddag vanuit het clubgebouw op het terrein. Het is mooi te zien hoe kinderen zonder beperking gewend zijn geraakt aan kinderen die anders zijn en hoe ze elkaar helpen en samen spelen.

Racerunning

De RaceRunner is een driewiel loopfiets, waardoor kinderen goed ondersteund kunnen lopen en rennen. Ook, of juist voor kinderen met een beperking is het heel belangrijk in beweging te zijn, conditie op te bouwen en hun spieren te trainen. En hoe leuk is dat, als je dat op een echte atletiekbaan kunt doen, in de frisse buitenlucht?

Atletiekvereniging Leiden start in april met het aanbieden van RaceRunnen op:

woensdagen van 16.00 tot 17.00 uur

zaterdagen van 13.30 tot 14.30 uur

Er zijn speciaal opgeleide trainers aanwezig.

Kijk voor meer info en welke atletiekverenigingen het RaceRunnen al aanbieden op www.racerunning.nl

Meth Sewa

Je zult maar kind zijn in Sri Lanka, een gehandicapt kind. Je ouders krijgen geen hulp van de overheid, voorzieningen zijn er niet. Dan kan het zijn, dat je ouders zich geen raad meer weten en je afstaan. Zo ontstond het tehuis Meth Sewa, ver weg van het drukke Colombo.

‘Excuus dat ik pas zo laat reageer.’ Zo begint de mail van Niroshan, zelfbenoemd directeur van Meth Sewa, met inmiddels 64 meervoudig gehandicapte kinderen en jongeren. Medio 2017 schreef ik Niroshan een mail, na een bezoek aan zijn prachtige land, met de vraag of Stichting Nadja iets voor hem kon doen.

Het verhaal van Niroshan leest als een roman. Zelf eigenaar van een ruime woning, besloot hij zijn huis open te stellen voor deze kinderen. Hij begon samen met zijn vrouw, inmiddels zijn er vier betaalde medewerkers, geld voor meer is er niet. Zo weinig handen, zoveel kinderen. Dát was dan ook de reden dat hij niet eerder had gereageerd, de hulp aan de kinderen had prioriteit. Waar wij ons -terecht hoor- hard maken voor een sporthulpmiddel of een hoger budget, hebben deze kinderen soms niet eens een eigen bed, laat staan een rolstoel.

MEI 2018: HET IS GELUKT, DE CONTAINER IS AFGELADEN VOL EN KLAAR VOOR VERSCHEPING

Het meeste van wat er op het wensenlijstje van Niroshan stond zit erin: rolstoelen, rollators, po-douchestoelen, tillift, stretcher, bedden, zelfs aangepaste fietsen.

Maar er blijft werk aan de winkel. Zo is er de wens voor een aparte slaapunit voor de allerkleinsten, zodat ze ongestoord hun benodigde slaap kunnen halen en box-ledikanten voor de meest onrustige kinderen.

Spaar je met me mee? Iedere donatie is welkom, vermeld daarbij dat het gaat om Sri Lanka. Kijk voor meer informatie over Methsewa op Facebook of www.methsewa.org